Millainen on onnistunut video­tuotanto­prosessi?

Video on tänä päivänä iso osa yritysten markkinointiviestintää. Ihmisiä kiinnostaa tarinat ja video on tarinankerronnan tehokkain väline. Meille on kerääntynyt monen vuoden kokemus kokonaisvaltaisesta videon tuotannosta. Pystymme auttamaan koko videotuotantoprosessissa: suunnittelu, konseptointi, tuotanto ja jakelu. Onnistunein videotuotanto syntyy tiiviissä yhteistyössä asiakkaan ja tuotantoyhtiön kanssa.

Tuotantoprosessi on toimivan ja tarkoituksenmukaisen videon peruskivi. Tuotantoprosessissa on monta vaihetta ja prosessin eri vaiheet käydään läpi tietyssä järjestyksessä, jolloin lopputulos on paras mahdollinen.

Läpikäytävä videotuotannon prosessi saattaa näyttää monimutkaiselta ja kankealta, mutta strukturoitu prosessi antaa mahdollisimman paljon tilaa luovalle suunnittelulle ja läpinäkyvyyden asiakkaalle: mitä tapahtuu nyt ja mitä tapahtuu seuraavaksi. Näin syntyy onnistunut videotuotanto.

Seuraavaksi käymme läpi tuotantoprosessimme eri vaiheet ja niiden vaikutukset lopputulokseen.

Filmbutikin videotuotantoprosessi aikajanalle kuvattuna

Briiffi

Takaata otettu kuva miehestä Filmbutik paita päällä kuvaukset käynnissä taustalla

Ensimmäisenä on briiffi, jolloin tapaamme asiakkaan ja käymme yhdessä läpi, miksi videota tarvitaan viestimään jotain tiettyä asiaa, tuotetta tai palvelua. Määrittelemme kohderyhmän, missä kanavissa videota tullaan näyttämään, asetamme yhdessä videolle tavoitteet sekä sovimme aikataulusta. Myös mahdollisen videotuotannon budjettiraamit käydään läpi. Tapaaminen voidaan pitää livenä tai etänä. 

Videon konsepti: ehdotus, synopsis, moodboard, kustannusarvio

Tilannekuva podcast äänityksistä jossa kuvaaja seisoo kameran edessä.

Konseptiehdotus perustuu briiffissä saatuihin tietoihin. Tyypillisesti konseptiehdotus on tiiviiseen pakettiin visualisoitu ratkaisu, joka sisältää ehdotuksen, moodboardin, kustannusarvion sekä synopsiksen, joka tarkoittaa kirjallista hahmotelmaa. Moodboard esittelee lopputuloksen visuaalista tyyliä. Videon synopsis kiteyttää videon ytimen tekstimuotoon. Konseptiehdotuksessa käymme myös läpi videotuotannon kustannusarvion, jossa eritellään tarkasti eri työvaiheet ja osat. 

Hyväksyntä

Jotta päästään liikkeelle, tarvitsemme asiakkaalta kirjallisen hyväksynnän tuotannolle. Hyväksynnän yhteydessä sovimme yhteisen kickoffin tuotannolle.

Kickoff: aikataulu ja materiaalit

Filmbutikin kuvaaja seisoo kameran edessä ja säätää kameraa

Kickoff-tapaaminen polkaisee videotuotannon suunnittelun ja tuottamisen virallisesti käyntiin. Filmbutikin puolelta kickoffissa on tyypillisesti mukana asiakasvastaava, tuottaja/projektipäällikkö, ohjaaja sekä käsikirjoittaja. Tässä tapaamisessa käydään vielä läpi yksityiskohtaisesti videon rakenne, aikataulut, tavoitteet, roolitus ja tuotantoprosessi. Kickoffissa käydään läpi myös asiakkaan brändiin liittyvät visuaaliset määritykset. 

Käsikirjoitus

Käsikirjoittaja lähtee kirjoittamaan videon tarinaa yhdessä ohjaajan ja tuottajan kanssa. Mikäli videossa käytetään ääninäyttelijää, kirjoitetaan puhuttu tarina (voice over) ensimmäisenä.

Kuvakäsikirjoitus ja pre-production

Takaata otettu kuva jossa ohjaaja seisoo ja seuraa kuvauksia ruudusta

Kun käsikirjoitukselle on saatu asiakkaalta hyväksyntä, siirrymme suunnittelemaan videon kuvakäsikirjoitusta. Kuvakäsikirjoituksessa käydään läpi kuva kuvalta videon rakenne. Tyypillisesti kuvakäsikirjoitusdokumentin vieressä kulkee voice over eli videossa käytettävä ääni. Tällöin on helppo seurata ja tehdä tarkennuksia videon kuvalliseen tarinaan. Ennen kuvauksia tehdään huolellinen suunnittelu mukaan lukien kuvauspaikkojen etsintä ja määrittely kuvakäsikirjoituksen pohjalta (location scouting). Ennakkovalmisteluihin kuuluu muun muassa aikataulutus, casting eli näyttelijöiden valinta, sopivan puvustuksen suunnittelu ja kuvausrekvisiitan hankinta sekä tarvittavat sopimukset.

Kuvaukset

Filmbutikin valokuvaaja seisoo kameran edessä, kuvaukset taustalla

Hyvä kuvauspäivien suunnittelu ja valmistelu takaa sujuvan tuotannon ja meillä siitä vastaa tuottaja. Tuottajan tehtäviin kuuluu kickoffin jälkeen lähteä järjestelemään tuotantoa. Hän hoitaa aikataulutuksen, kuvauslokaatioiden selvitykset ja läpikäynnit tuotannon kanssa, näyttelijöiden etsimisen eli castingin ja sopimuksien laadinnan heidän kanssaan. Kun videotuotannon esivalmistelut ovat valmiita, voimme lähteä toteuttamaan videokuvauksia. 

Videokuvaukset toteutetaan alkusuunnittelun mukaisesti. Tuottaja tekee kuvauspäivästä minuutin tarkan aikataulutuksen eli call sheetin. Aiemmin laadittu ja hyväksytty kuvakäsikirjoitus toimii kuvausten manuaalina. 

Post-production eli jälkituotanto

Kuvausten jälkeen lähdetään toteuttamaan kuvatun materiaalin leikkaus. Leikkauspöydällä kuvattu materiaali parsitaan kasaan käsikirjoituksen mukaiseksi tarinaksi.  

Esittelemme asiakkaalle ensimmäisenä videon raakaleikkauksen, jossa tarina on kokonaisuutena kasassa. Leikkauksen jälkeen teemme tarvittavat muokkaukset ja lähdemme hienosäätämään tuotantoa valmiiksi teokseksi. Jälkikäsittelyyn voi sisältyä grafiikka tai visuaalisia tehosteita (VFX). Video viimeistellään laadukkaalla värimäärittelyllä ja tarina herää eloon taitavalla äänisuunnittelulla. 

Valmis tuotanto ja markkinointi

Kun video on valmis ja hyväksytty, lähdemme toteuttamaan videon jakelua valituille kohderyhmille suunnitelman mukaisesti. Harvoin pelkkien omien kanavien hyödyntäminen tavoittaa riittävästi ihmisiä vaan tarvitaan markkinointia vähintäänkin online-ympäristössä. Valmista videota aletaan jakamaan ja markkinoimaan sovituissa kanavissa.

Yhteenveto

Videon tuotantoprosessi on monivaiheinen prosessi, jossa jokainen vaihe tulee käydä huolellisesti läpi. Onnistunut lopputulos varmistetaan tuotannon alkuvaiheilla, jolloin tehdään suunnittelu ja valmistelut. Filmbutikin tuottajalla on iso rooli projektin laadukkaan läpimenon suhteen. Paras lopputulos syntyy tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa. 

Tutustu tuottamiimme videoihin tästä.

Ota yhteyttä myyntiin!

Mitä pidit tästä jutusta?
  • Täysin samaa mieltä (2)
  • Mielenkiintoista (2)
  • Herätti ajatuksia (0)
  • Ei ihan kolahtanut (0)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *