Suomen Kasper ry – Kokemusasiantuntijuus lastensuojelussa

Suunnittelimme ja toteutimme Suomen Kasper ry:lle kokemusasiantuntijuus lastensuojelussa aiheesta asiantuntijavideon. Videon tavoitteena oli tuoda Kasperin kokemusasiantuntijatoiminta tutuksi niin lastensuojelussa toimiville ammattilaisille kuin asiakkaille eli vanhemmille.

Kasper kouluttaa Soihtu-valmennuksen kautta kokemusasiantuntijoita, jotka ovat vanhempia, joilla on omakohtainen kokemus. Kokemusasiantuntijuus on uutta toimintaa lastensuojelussa, joka koetaan vielä vieraaksi. Vanhemmat ovat toivoneet tämän tyyppistä toimintaa itse ja toivoneet koulutusta. Kokemusasiantuntijat toimivat ikään kuin siltana asiakkaan ja ammattilaisen välillä.

Videolla esiintyvä ja haastateltavat henkilöt eivät ole siis ammattinäyttelijöitä vaan asiantuntijoita aiheen parista. Tuotannossa tämä pitää ottaa erityisesti huomioon ja varsinkin ohjaajan ammattitaito korostuu tämän tyyppisessä tuotannossa. Henkilöitä, joille kameran edessä esiintyminen ei ole välttämättä luonnollista, tulee osata ohjata erityisellä otteella, miten saada henkilöille mukava ja luonnollinen olo kameran eteen ja miten saada heidän antamaan itsestään paras, mutta autenttinen haastattelu. 

Kuvauslokaatioksi valittiin Pasilan Konepaja, joka antaa oman kauniin, mutta hyvin pelkistetyn miljöön videoille.