Haluatko ymmärtää paremmin äänen merkitystä videolla?

Yksi videon olennainen osa on sen ääni, eikä sitä tulisi unohtaa. Ilman ääntä videosta viedään paljon tehoja pois. Videossa ääntä voi hyödyntää monella eri tavalla, se voi olla esimerkiksi puhetta, musiikkia, taustaääniä tai äänitehosteita. Usein, jos halutaan säästää videon kustannuksista, otetaan se pois äänestä ja se ei ole suositeltavaa. On iso päätös jättää ääni pois ja silloin kannattaa olla tietoinen mihin kaikkeen se vaikuttaa. Ilman ääntä haluttu tunne voi jäädä katsojalta kokonaan saamatta. Äänettömyys voi vaikuttaa suoraan katsojan mielikuvaan videosta sekä katselu kokemukseen. Videoissa ääni on niin sanottu hengenpuhaltaja, joka luo halutun tunnelman, rytmin, toiminnan ja energian. 

Ääni on yhtä rikas kuin sinun oma mielikuvituksesi

–Jusa Rajalin, ääninäyttelijä ja käsikirjoittaja

Havainnollistavaksi esimerkiksi olemme lisänneet kuvaan erilaisia ääniä. Pelkillä äänillä saa annettua kuvalle ihan erilaisen tarinan. Kun katsot ensin kuvaa ilman mitään ääntä, mieti mikä on heidän tarinansa ja keitä he ovat. Sen jälkeen kuuntele muut kuvat äänien kanssa ja mieti uudelleen, keitä he ovat ja mikä on heidän tarinansa. Muuttuuko kuvan tarina? 

Ääni on yhtä rikas kuin kuuntelijan oma mielikuvitus. Ääni kertoo kuvan tarinaa ja sen avulla luodaan tunteita ja mielikuvitusta. 

Samaan kuvaan pystyy luoda aivan erilaisen tarinan ainoastaan muuttamalla siihen äänet.

Mikä on äänen fysiologinen vaikutus ihmiseen? 

Äänen on tutkittu vaikuttavan ihmisiin monella eri tavalla ja se on yksilöllistä miten tietyt äänet vaikuttavat juuri sinuun. Siihen vaikuttaa esimerkiksi: äänen voimakkuus, sävy, kesto, tyyli tai taajuus. Rauhallisten äänten tai musiikin kuuntelu voi vaikuttaa stressin määrään ja saada sinut rauhallisemmaksi, kun taas kova ja meluisa ääni voi lisätä stressiä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että musiikin kuuntelu voi laskea stressihormoni kortisolin tasoa kehossa. Linkin kautta pääset lukemaan iltalehden artikkelin aiheesta ja halutessasi kokeilla toimiiko heidän listaamat biisit sinulle rauhoittavana musiikkina: Musiikki auttaa ahdistukseen ja lieventää stressiä 

Kun mietitään esimerkiksi mikä viehätys kuunnelmissa on niin esimerkkinä Douglas Adamsin; Linnunradan käsikirja. Siinä on tilanne, jossa kaverin pihalle on tullut puskutraktori purkamaan hänen taloaan ja hän koittaa pistää vastaan. Tämän jälkeen hän menee kaverinsa kanssa pubiin ja se miljöö minkä he ovat kuunnelmaan saanut luotua äänillä. Äänien avulla kuuntelija saa hyvän mielikuvan baari ympäristöstä, jossa puheen sorinaa ja lasit kilisevät. Näin kuuntelija saa luoda kokonaan oman mielikuvan miljööstä vain äänien perusteella. Tästä syystä usein kirjat ja kuunnelmat ovat usean mielestä parempia kuin elokuvat, sillä kuuntelija saa itse omalla mielikuvituksella kuvitella tapahtumat. 

Maailma, jossa meidän pitäisi tehdä videoita ilman ääntä herättää paljon kysymyksiä. Miten video toimii ilman ääntä? Kun miettii äänisuunnittelua elokuvissa, niin äänellä luodaan niin paljon tunteita. Esimerkiksi kauhuelokuvan säikäytyskohtaukset luodaan äänien avulla. Jos niistä jättää äänet pois niin ei se toimi. Se on vähän kuin ottaisi elokuvasta tähdet pois.  

Mitä haluamme viestiä: Älkää unohtako ääntä. 

Mitä pidit tästä jutusta?
  • Täysin samaa mieltä (1)
  • Mielenkiintoista (3)
  • Herätti ajatuksia (1)
  • Ei ihan kolahtanut (0)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *