KAVI – Opetusmateriaali

Taustaa

KAVI eli Kansallinen audiovisuaalinen instituutin tehtäviin kuuluvat elokuvien ja televisio- ja radio-ohjelmien säilyttäminen, audiovisuaalisen kulttuurin edistäminen, kuvaohjelmien tarjoamisen ja luokittelun valvonta sekä mediakasvatuksen edistäminen. Sen mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö toimii asiantuntijana lasten mediaympäristön kehityksessä, edistää alaan liittyvää tutkimusta, seuraa alan kansainvälistä kehitystä sekä tiedottaa lapsia ja mediaa koskevista asioista. KAVI tilasi opetuskäyttöön yhteensä neljä animaatiovideoita eri-ikäisille kohderyhmille. Tämä opetusmateriaali haluttiin toimivan myös Mediataitoviikolla, joka on mediakasvatuksen teemaviikko. Viikon tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Mediataitoviikko järjestetään 6.-12.2.2023.

Ratkaisu

Neljän eri animaation tuli tavoittaa erilaiset kohderyhmät. Päiväkoti-ikäisten lasten tarinan tuli käsitellä mediapelkoja. 1.–2.-luokkalaisille suunnattu tarina keskittyi ensimmäiseen omaan puhelimeen, 3.–6.-luokkalaisten tarinalla haluttiin kertoa käyttäytymisestä peliyhteisöissä ja 7.–9.-luokkalaisten tarinan keskiössä olivat somehaasteet. Näiden ydinviestien mukaan lähdettiin miettimään aiheeseen sopivaa käsikirjoitusta ja kuvitusta, jotka pitäisivät kohderyhmänsä otteessaan.

Loimme neljä animaatiota, jotka kertovat jokainen itsenäisesti oman tarinansa, mutta ovat visuaalisesti yhtenäisiä keskenään. Animaatioihin luotiin hahmoja, jotka viestivät halutuista teemoista kohderyhmilleen. Värikkäät ja leikkisät hahmot vetoavat katsojaansa ja vaikeakin asia saadaan viestittyä kiinnostavasti ja tehokkaasti, kun tarinassa seikkailevat hahmot pitää otteessaan.